Muistilista

 • taskulamppu ja pattereita, kynttilöitä ja tulitikkuja
 • varasulakkeita
 • paristokäyttöinen radio
 • laturi, jolla voi ladata matkapuhelimen akun ilman sähköä
 • pieni varasto säilykkeitä ja kuivamuonaa
 • jos perheessä on pieniä lapsia/vauva, niin heille tarpeet
 • kuume-ja särkylääkkeitä, laastareita ja sidetarpeet
 • kosteuspyyhkeitä ja desinfiointiainetta

Vältä ukkosen aiheuttamat sähkölaiterikot irrottamalla laitteet sähköverkosta ukkosen ajaksi. Viranomaiset ovat koonneet sähkökatkoihin varautumisesta hyvän oppaan, jolla selviät pitkästä sähkökatkosta. Linkki oppaaseen löytyy tästä.

Toiminta vikatilanteessa

Sähkökatkon sattuessa

Suurin osa sähkökatkoista menee nopeasti ohi, mutta voi olla tilanteita, että pimeys ja kylmä yllättävät. Jos sähköt katkeavat, kokeile ensin tuleeko kaikkialle taloon tai huoneistoon sähköt. Varmista seuraavaksi, että vika ei ole sulakkeissa. Katso onko naapurissa valot ja palavatko katuvalot. Jos valot ovat pois lähialueella, niin kyseessä on kodin sähköverkkoa laajempi katko.

 • Sähköyhtiöt valvovat jakeluverkkoaan ympäri vuorokauden. Tämän vuoksi sähköyhtiölle ei tarvitse soittaa pienestä katkoksesta. Kun sähkökatko pitkittyy, saat lisätietoa sähkökatkosta yhtiön kotisivuilta. Jos näet, että sähkölinjat ovat vaurioituneet tai niiden päälle on kaatunut puu, siitä on hyvä ilmoittaa vikapalveluumme.
 • Käännä virta pois sähkölaitteista katkon sattuessa. Valoja voi jättää palamaan, mutta liesi, silitysrauta, pesukoneet voivat aiheuttaa tulipalon, jos ne ovat päällä sähköjen palauduttua.
 • Älä avaa pakastimen ovea. Kaappipakastimen lämpeneminen 0-asteiseksi kestää yli 2 vuorokautta, säiliöpakastimen vielä kauemmin.
 • Älä koske tai yritä raivata puita, jotka ovat kaatuneet sähkölinjan päälle. Sähkölinjassa saattaa olla jännite päällä.

Suuret myrskyvauriot / suurjakeluhäiriön sattuessa suuremmat 20 kV:n sähkölinjat korjataan ensin. Näin saadaan mahdollisimman nopeasti suuri määrä asiakkaita taajama-alueilla takaisin sähkönjakelun piiriin. Tämän jälkeen on vuorossa mm. vedenjakelun sekä sairaaloiden ja hoitokotien sähkönsaannin turvaaminen.

Sähkönjakelu­keskeytykset ja vikailmoitukset

VIKAPÄIVYSTYS 24/7 – puh. 0800 181 811

(puhelut tallennetaan palvelun laadun varmistamiseksi)

Sähkökatkon jälkeen

Myrskyn jälkeen sähköverkossa saattaa olla vielä vikoja, joita ei ole löydetty. Jos huomaatte kotona sähkölaitteiden toimivan oudosti tai valojen palavan normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, syynä saattaa olla ns. nollajohtimen katkeaminen. Tämä voi aiheuttaa laitevaurioita. Mikäli epäilette tällaista vikaa, kytkekää virta pois pääkytkimestä ja ottakaa heti yhteys Nurmijärven Sähköön.

Sähkökatkojen korvaaminen

Vakiokorvaus maksetaan asiakkaillemme automaattisesti yli 12 tuntia kestäneestä sähkökatkosta. Korvaus suoritetaan sähkökatkon jälkeen seuraavalla tai sitä seuraavalla sähkölaskulla.

Vakiokorvauksen suuruus riippuu sähkökatkon pituudesta. Katko katsotaan alkaneen siitä, kun viasta on saatu tieto verkkojärjestelmän kautta tai asiakkaan ilmoituksesta. Katko katsotaan päättyneeksi, kun vika on saatu korjattua.