Kun aurinko paistaa, kannattaa aurinkovoimalan omistajan käynnistää pesukoneet, ladata sähköauto ja lämmittää vesivaraaja. Näin sähkö siirtyy suoraan aurinkopaneeleista omaan käyttöön ja tuottaa eniten etua.
Sähköverkkoon liitetty omakotitalon aurinkovoimala tuottaa eniten hyötyä silloin, kun sen sähkö käytetään samalla hetkellä, kun voimala tuottaa sähköä. Ylimääräistä sähköä ei käytännössä säilötä minnekään. Aurinkovoimalan ylimääräinen, käyttämätön tuotanto siirtyy sähkönsiirtoverkkoon, mutta siitä ei saa samalla lailla taloudellista hyötyä kuin jos käyttää sähkön välittömästi itse. Ylituotetusta sähköstä saa energiahinnan, joka määräytyy sähköpörssissä. Jos ja kun joutuu ostamaan verkosta sähköä, joutuu maksamaan myös sähköveroa ja sähkönsiirtomaksua.
| Ylituotetusta sähköstä saa energiahinnan, joka määräytyy sähköpörssissä.
Verkkoon liitetyn aurinkovoimalan omistaja on samoilla markkinoilla muiden sähköntuottajien kanssa – kuten vaikkapa Olkiluoto 3:n kanssa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että silloin kun sähkön hinta on negatiivinen, joutuu maksumieheksi. Vuonna 2023 negatiivisia hintoja oli n. 450 kertaa.
Aurinkovoimala tuottaa tasavirtaa. Laitteistoon kuuluu invertteri, joka muuntaa tasavirran vaihtovirraksi, jota talon laitteet käyttävät. Invertterin näytöstä voi tarkastella aurinkovoimalan tuotantoa. Invertterin voi myös liittää internetiin, jolloin tuotantoa voi tarkkailla kännykästä tai muulta tietokoneelta.
Energiayhtiön sähkön kulutuksen seuranta näyttää ylituotannon, joka on siirtynyt verkkoon ja verkosta otetun energian.
Mikä on sopiva omakotitalon aurinkovoimalan koko?
Aurinkovoimala tuottaa sähköä eri teholla valon määrästä riippuen. Niinpä tehoa kuvataan termillä kilowattipiikki (kWp), joka tarkoittaa voimalan teoreettista huipputehoa.
Omakotitalon aurinkovoimalan koon määrittelemisessä on kaksi koulukuntaa. Toisen mukaan kannattaa mitoittaa aurinkovoimala talon kulutuksen mukaan. Tällöin on hyvä myös suunnitellusti ajoittaa käyttöä hetkille, jolloin on tuotantoa. Sopiva koko on yleensä 3–5 kWp.
Toinen näkemys on täyttää katto mahdollisimman monella paneelilla, sillä suuren voimalan perustaminen on suhteellisesti halvempaa kuin pienen. Tästä on iloa vaikkapa siten, ettei sähköauton lataustehoa tarvitse rajoittaa matalaksi.
Aurinkovoimala ei tuota sähköä nimellisellä teholla, vaan teho jää käytännössä alle tehtaan ilmoittaman huipputehon. Maa-asennuskentissä teho on hieman parempi, koska paneelien asennuskulma on optimaalisempi. Pienvoimalat asennetaan kuitenkin pääsääntöisesti kiinteistöjen katoille.
Aurinkovoimalalle perustetaan sähköyhtiössä oma käyttöpaikka, jota voi tarkastella sähköyhtiön online-portaalissa tai kantaverkkoyhtiö Fingridin Datahubissa, kuten kiinteistön käyttöpaikkaakin.
Näin liität pientuotantosi sähköverkkoon
- Tutustu sähköntuotantolaitteiston hankintaan liittyviin ohjeisiin.
- Hankintapäätöksen jälkeen, ennen tilaamista tulee täyttää kotisivuillamme pientuotannon ennakkoilmoituslomake.
- Mikäli asiasta herää kysymyksiä, voit ottaa yhteyttä numeroon 02 9170 4720 / Elvera Oy, tekninen palvelu
- Pientuotetulle ylijäämäsähkölle tulee tehdä ostosopimus valitsemasi sähkönmyyntiyhtiön kanssa. Toimitamme teille GSRN-tunnuksenostosopimusta varten.
- Kun tuotantolaitteisto on asennettu ja käyttöönottotarkastettu, sähköurakoitsijasi täyttää ja lähettää pientuotannon yleistietolomakkeen.
- Lopulta, kun jakeluverkon muutostyöt ja edellä mainitut kohdat on täytetty, annamme luvan tuotantolaitteiston käyttöönotolle sähköpostitse.
Mitä tarkoittaa netotus?
Netotus tarkoittaa sitä, että järjestelmä laskee yhteen aurinkovoimalan ylituotettua ja verkosta kulutettua sähköä, ja toimittaa yhden lukeman, joka kuvaa tapahtunutta. Asiakkaan ylituotanto vähennetään suoraan hänen kulutuslaskustaan – tai päinvastoin. Oman voimalan ylituotanto ja verkosta käytetty sähkö netotetaan automaattisesti ja se koskee vain asiakkaita, joilla on omaa pientuotantoa.
Nurmijärven Sähköverkon etäluettava mittari mittaa miten paljon sähköenergiaa siirtyy. Netotuksessa lasketaan sähköenergian määrää, ei sähkön hintaa.
Kun asiakkaalla on pientuotantoa eli käytännössä aurinkovoimala, joka on kytketty verkkoon, asiakas sekä kuluttaa että tuottaa sähköä yhtä aikaa. Osa omasta aurinkovoimalan tuotannosta menee suoraan kiinteistön omaan kulutukseen.
Sähkönsiirtoverkkoyhtiö mittaa kuinka paljon asiakas ottaa sähköä verkosta ja kuinka paljon hän tuottaa ylituotantoa, mutta ei sitä, kuinka paljon sähköä asiakas varsinaisesti käyttää.
Pientuotannon ylituotannosta ei tarvitse maksaa sähköveroa eikä siirtomaksua. Pientuotantoa on alle 100 kWp tuotanto.
Datahub – kansallinen sähkönkäytön tietopankki
Nurmijärven Sähkön mittari vain mittaa ja toimittaa lukemat Fingridin Datahubiin, jossa itse netotus tapahtuu. Datahub on kansallinen sähkönkäytön tietopankki ja tiedonvaihtojärjestelmä, jossa ovat kaikkien n. 3,6 miljoonan suomalaisen sähkönkäyttäjän tiedot.
Asiakkaan tiloissa oleva etäluettava mittari mittaa kahteen suuntaan, eli verkosta otetun energian ja verkkoon siirretyn ylituotannon energian saman mittausjakson sisällä. Mittausjakso on joko yksi tunti tai 15 minuuttia. Ne mittarit, jotka mittaavat 15 minuutin jaksoa, Datahub netottaa 15 minuutin jaksoissa. Pörssisähkön hinta Nordpoolin sähköpörssissä on tällä hetkellä tunnin aikajaksoissa.
Artikkeli julkaistiin ensimmäisen kerran Nurmijärven Sähkön asiakaslehdessä 2/24. Voit lukea koko lehden täällä.
Kiinnostuitko aurinkosähköstä?
Lue lisää energian pientuotannosta Sähköverkon pientuotantoa käsittelevällä sivulla!