Ajan­kohtaista

Tänään on Kaukon päivä

Kaukolämpö on yhä useamman suomalaisen valinta

Tänään 3.3. on Kaukon päivä. Kaukolämpöala juhlii sitä tempauksin eri puolilla maata. Me Nurmijärven Sähkössä tarjoamme kaikille asiakkaillemme ilmaiset uinnit Rajamäen uimahallilla, joka muuten lämpiää 98 % biolämmöllä.

Kaukolämpö on Suomen suosituin lämmitysmuoto ja kolme neljännestä uusista rakennuksista kytketään kaukolämpöön. Lisäksi muista lämmitystavoista kaukolämpöön siirtyvien määrä kasvaa vuosi vuodelta. Mutta miksi juuri kaukolämpö on valikoitunut lämmitysmuotojen ykköseksi?

– Kaukolämpö on asiakkaalle helppo lämmitysmuoto. Lämmityksen hoitavat energiayhtiön ammattilaiset ja lämmintä vettä on aina käytettävissä, kiteyttää johtaja Jari Kostama Energiateollisuus ry:stä.

Kaukolämpöverkoissa siirretään tuotantolaitoksilla tuotettu lämpöenergia asiakkaille kuumana vetenä, joka luovuttaa lämpöä taloon lämmönsiirtimen välityksellä. Kaukolämpövesi palaa jäähtyneenä paluuputkessa takaisin tuotantolaitokseen uudelleen lämmitettäväksi.

Ekologista kaukolämpöä

– Kaukolämmön tulevaisuus on erittäin hyvä Suomessa, sillä olemme menossa kohti yhä päästöttömämpää kaukolämmön tuotantoa. Uusiutuvien energialähteiden käyttö kasvaa ensi vuosikymmenellä jo puoleen, ja ennen pitkää kaukolämmön tuotanto tulee olemaan kokonaan päästötöntä, Jari Kostama ennakoi.

Valtakunnallisesti puun ja muiden biopolttoaineiden osuus kaukolämmöntuotannossa oli 32 % vuonna 2016. Meillä Nurmijärven Sähkössä kaikki kaukolämpö on biolämpöä, jota tuotetaan Nurmijärven kirkonkylän, Klaukkalan ja Rajamäen biolämpölaitoksissa. Lämpö tuotetaan kotimaisilla ja ympäristöystävällisillä biopolttoaineilla, joten se on paras valinta myös ympäristön kannalta. Käytämme paikallista puuhaketta, jonka osuus biolämmön tuotannossa polttoaineena on yli 95 %. Kaukolämpö on myös edullinen ja hinnaltaan vakaa energiamuoto, joten se lämmittää tilat kilpailukykyiseen hintaan. Se on myös turvallinen, toimitusvarma ja energiatehokas, minkä vuoksi yhä useampi valitsee sen kotinsa lämmitysmuodoksi.

Kansainvälisessä vertailussa edullista

Kaukolämmöllä on 50-vuotinen historia Suomessa, ja kaukolämpöverkkoa on lähes 15 000 km. Kostaman mukaan vuosikymmenten aikana on kertynyt mittava asiantuntemus kaukolämmön tuotannossa, jakelussa ja käytöstä asiakkaiden rakennuksissa.

– Suomalainen kaukolämpö on kansainvälisessä vertailussa yksi edullisimmista, toimitusvarmuudessa ykköstilalla ja energiatehokkuudeltaan huippuluokkaa, Kostama luettelee.

Lisätietoja:
Jari Kostama, johtaja, Energiateollisuus ry, p. 050 301 1870 jari.kostama(at)energia.fi
Kaukolämmöstä yleisesti www.lämpöäläheltä.fi